Het Groot Dictee der Nederlandse Taal in Oxford stijl
11-12-2015

Houd pen en papier gereed want Het Groot Dictee der Nederlandse Taal staat weer voor de deur. Op zaterdag 19 december zal Het Groot Dictee worden uitgezonden bij NPO 2 om 20.20 uur. De circa 60 deelnemers zullen dan de pennen kruisen en trachten de woorden en zinnen foutloos te schrijven. In het statige gebouw van de Eerste Kamer in Den Haag zullen de presentatoren Philip Freriks en Freek Braeckman de originele teksten voorlezen aan de deelnemers die het vervolgens op correcte wijze op papier dienen te krijgen. Hamelin is er zeer trots op om dit jaar exclusieve leverancier te zijn van de Oxford notitieboekjes. Het Groot Dictee der Nederlandse Taal in Oxford Stijl. Of is het nou Oxfordstijl?  

De Vlaamse schrijfster Lieve Joris, in 2014 nog winnaar van de Bob den Uyl Prijs voor haar boek Op de vleugels van de draak, zal dit jaar de auteur zijn van het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Zij volgt daarmee grootheden op als Bart Chabot, Gerrit Komrij, Tommy Wieringa, Arnon Grunberg en Adriaan van Dis, die de tekst de afgelopen jaren voor hun rekening namen. Het Groot Dictee der Nederlandse Taal krijgt komende jaar ook een nieuwe juryvoorzitter in de persoon van VVD-politica Annemarie Jorritsma.

Vlaanderen en Nederland
Het Groot Dictee wordt uitgezonden door de Nederlandse en Vlaamse publieke omroep en kent een grote schare vaste kijkers. In 2013 ruim één miljoen in getal. Het dictee telt elk jaar circa zestig deelnemers van wie er veertig uit Nederland en twintig uit Vlaanderen komen. Beide groepen bestaan voor de helft uit uitgenodigde prominenten en voor de helft uit deelnemers die geselecteerd zijn via een voorronde in de Volkskrant en De Morgen. Onder de Nederlandse prominenten die dit jaar zijn uitgenodigd zijn Eva Koreman, Sef (Youssef Gnaoui), Koen Verweij en Ad Visser de meest aansprekende Nederlandse namen. Onder de Vlaamse deelnemers genieten Bart Cannaerts, Kris De Smet, Fikry El Azzouzi grote bekendheid.

Oxford
Vanzelfsprekend is Hamelin zeer vereerd met de keuze voor de notitieboekjes van Oxford. De organisatie van Het Groot Dictee Der Nederlandse Taal heeft met de Oxford gekozen voor een aantekeningenblok van compact formaat met gelinieerd papier dat er voor zal zorgen dat ook ‘slordige’ schrijvers hun zinnen netjes kunnen noteren. Het speciale Optik papier is extra glad en extra wit en laat geen inkt door, ook niet als er geschreven wordt met vulpen.

Hamelin
Voor sommige deelnemers wellicht een geruststellende gedachte dat de vellen van de Oxford notitieboekjes makkelijk uitscheurbaar zijn. Toch wel handig als woorden als blankebabybilletjesprivilege, gillendekeukenmeidenvertoon, hawaïshirt, Ali Babataalschatkamer of perubalsempopulier in eerste instantie onjuist uit de pennen vloeien. Zo krijgen alle deelnemers altijd een tweede kans en is iedereen in Den Haag op 19 december in goede doen. Of was het nu in goeden doen? Hoe dan ook, namens Hamelin veel schrijfsucces!